Djelovanje d-manoze

Kada se D-manoza unese u organizam, najvećim dijelom se odmah apsorbira kroz želudac i gornji dio gastrointestinalnog trakta, prije nego dospije u crijeva; potom prelazi u bubrege i izlučuje se putem urina (iz organizma se izlučuje u roku od 4 sata od trenutka uzimanja).

Samo mala količina D-manoze se metabolizira kroz tijelo. Stanice E. Coli su pokrivene sitnim izdancima, čiji su vrhovi glikoprotein, lecitin.

Lecitin ima sposobnost vezati bakteriju na unutrašnju stijenku mokraćnog mjehura i urinarnog trakta i time sprječava njeno izbacivanje urinom.D-manoza i E. Coli

D-manoza djeluje tako što se čvrsto vezuje na površinske izdanke bakterije E. Coli, čak puno jače nego što se E. Coli lijepi na ljudske stanice.

Kada uzmemo veću količinu D-manoze, gotovo se sva ta količina kroz bubrege izluči u urin, doslovno otplavljujući prisutnu E. Coli, tako da se ona ne može više vezati na unutrašnju stijenku mjehura i urinarnog trakta.

Cilj tretmana je postići zadovoljavajuću razinu manoze u urinu, kada se stanice E. Coli obložene D-manozom odlijepljuju s unutrašnjih stijenki urinarnog trakta i mlazom urina izbacuju van iz tijela.